Opublikowano:

Okap w kuchni – sposób na efektywną wentylację

Urządzenie nazywane potocznie okapem ma za zadanie neutralizację zapachów i wyłapywanie unoszących się w powietrzu drobin będących rezultatem gotowania. Wyróżnia się dwa zasadnicze rodzaje okapów – pracujące w obiegu zamkniętym pochłaniacze i pracujące w obiegu otwartym wyciągi.

Nie sposób z góry wskazać, który okap byłby najlepszy dla danej kuchni, każda bowiem wymaga indywidualnego rozwiązania ze względu na szereg uwarunkowań. Chodzi nie tylko o upodobania estetyczne użytkowników, czyli stylistykę mebli i  całość wystroju, ale przede wszystkim o takie rzeczy, jak obecność, umiejscowienie i długość przewodu wentylacyjnego, czy w ogóle możliwość jego wykorzystania. Istotne znaczenie ma również rodzaj kuchenki, nawyki kulinarne użytkowników, wreszcie ich wymagania. 

O ile na przykład w przypadku  płyty indukcyjnej czy kuchenki elektrycznej można sobie okap darować, pod warunkiem sprawnie działającej wentylacji grawitacyjnej, o tyle w odniesieniu do kuchenki gazowej jest on raczej niezbędny. Powinien być zamontowany na wysokości 70-80 cm nad płytą. Nie mniej, gdyż istnieje niebezpieczeństwo związane z płomieniem, ale i nie więcej, ponieważ przestaje wówczas skutecznie zbierać zanieczyszczenia. Nad kuchenką elektryczną czy indukcyjną można sobie pozwolić na 60 cm odległości. Okap powinien być nieco szerszy niż kuchenka – idealna proporcja to przy kuchence szerokości 60 cm, okap o szerokości  90 cm.

Okap pracujący w trybie otwartym podłącza się do kanału wywiewnego, najlepiej, jeśli kuchnia posiada dwa osobne kanały – jeden do wentylacji pomieszczenia, drugi do podłączenia okapu. Trzeba pamiętać przy tym, że okapu nie wolno podłączać do przewodu wentylacji mechanicznej czy odprowadzającego spaliny, na przykład z kuchennego gazowego podgrzewacza wody. Jeśli nie ma możliwości zainstalowania wywiewu, a tak jest najczęściej w budynkach wielorodzinnych, gdzie nie można się podłączać do zbiorczych kanałów  wentylacyjnych, trzeba wybrać okap z funkcją pochłaniacza. Oczyszczanie powietrza następuje tutaj dzięki filtrom zatrzymującym cząsteczki tłuszczu i zapachy.

Ważna jest też kwestia wydajności okapu w odniesieniu do wielkości pomieszczenia kuchennego oraz prawidłowe jego zamontowanie, ponieważ od tego zależy również poziom hałasu w trakcie użytkowania.